
Cheddarost er en fed og velsmagende skæreost lavet af komælk, som stammer fra Storbritannien, men produceres nu rundt om i hele verden.
Cheddarost er en af verdens mest spiste oste og udgør for eksempel ca. halvdelen af al solgt ost i Storbritannien. Det er en gul ost, der oprindeligt stammer fra landsbyen Cheddar i Somerset i Storbritannien, hvor huler i omegnen var perfekte til at lagre osten. Nu produceres Cheddar i et utal af udgaver rundt om i hele verden.
Cheddarost har været fremstillet siden år 1170, da regnskabslister fra Kong Henrik 2. af England registrerede indkøb af 4.640 kilo ost.
Tilblivelsen af en cheddar adskiller sig markant fra andre gule oste ved den måde hvorpå den saltes. Ostemassen fordeles ud på et bord hvor mælkesyren får lov til at virke. Herefter skæres massen i ”cheddar fingre” på ca. 2x2x10 cm og overstrøs med salt, hvorefter det hele æltes sammen. Derved fordeles saltet rundt i hele ostemassen og osten saltes indefra. Denne metode gør at skrukturen bliver mere brudt og let smuldrende, når osten er modnet. Ostemassen trykkes herefter sammen i osteblokke og lagres i lukkede poser, hvilket giver den en spiselig skorpe.
En typisk cheddar lagres alt mellem 6 uger og 18 måneder. Både sprød og mild Cheddar laves af de samme ingredienser, men ikke altid på samme sted. Det sted, hvor osten fremstilles, spiller en stor rolle i forhold til ostens smag og surhed.
Der skal bruges cirka 10 liter mælk til at lave cirka 1 kilo ost.